Mälestise nimi Elamu Toom-Kooli t.21 hooviansambliga, 17.-20.saj.

Inspektor: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939, 1521-1710.

Mälestise asukoha kirjeldus

Toom-Kooli 21 (endine kinnistu nr 21) paikneb Toompea kõrgendiku lääneküljel, ulatudes vahetult järsaku servani. Konfiguratsioonilt on ebakorrapäraste piirjoontega krunt üsna ebaharilik. Krundi kirdepoolseks naabrik on Toom-Kooli 23, lõunas külgneb see nüüdseks juba pikemat aega hoonestamata seisnud ning haljasalana (tuntud ka Piiskopi aiana) kasutatud Toom-Kooli 19.
Krundi keskel asetsevasse kolmnurksesse siseõue pääseb selle kirdepiirile püstitatud värava kaudu. Siseõu on haljastatud ja seda kaunistavad kaks vana suurtükki.

Mälestise ajalugu

Oma praegustes piirides oli Toom-Kooli 21 krunt välja kujunenud 17. saj. alguseks. Võib arvata, et selle krundi Toompea üldstruktuuris täiesti ebahariliku konfiguratsiooni põhjustas kas 1553 või siis 1581. aasta tulekahjule järgnenud krundipiiride muutmine. Selliselt kujutaks praeguse peahoone ehk vana elamu alune eenduv territooriumi ilmselt äralõiget Toom-Kooli 19 endisest kinnistust nr 14. Toom-Kooli 21 majavalduse varasemaks teadaolevaks omanikuks on olnud Anders Larson, kes sai selle kingituseks Rootsi kuningalt Karl IX-lt, seega pidi see toimuma ajavahemikul 1604-1611.
Anders Larson oli aastatel 1606-1612 Tallinna asehalduriks.
1683. aastal valmistatud Tallinna maketil näeb otse Toomkiriku läänefassaadi taga oma põhiplaanilistes ja mahulistes gabariitides seal tänaseni püsinud piklikku ehitist. Sellest edasi põhjapoole suunduval tänavajoonel järgneb veel kaks tollal samuti küljega tänava poole pööratud hoonet. Piki krundi lõunapiiri nõlvakuni ulatunud madalam maja kuulus Toom-Kooli 19 koosseisu.
1684. aastal Toompeal puhkenud hiidtulekahjus sai vaadeldav kinnisvara kannatada: maketil näidatud hoonetest jäi alles vaid Toomkiriku tagune elamu. Samal ajal päevakorda tõusnud Toompea ulatusliku kindlustamise ja sellega seondunud ümberplaneerimise kavade realiseerimisel oleks ülalnimetatud maja seda otse läbiva uue radiaaltänava rajamiseks tulnud maha lammutada. Rahapuudusel jäi see kava ellu viimata , kuid kinnistu võõrandamisega seotud kompensatsiooni määramiseks 1685. aastal koostatud kirjelduses räägitakse kahekorruselisest eeskoja ja tubadega kivimajast, mis kõik põlenud, kuid mille müürid, köögikorsten olid alles. Kahte keldrit katsid talalaed.
1687. aastast pärineva teate kohaselt oligi maanõunik Fromhold Tiesenhusen mahapõlenud kivimaja üles ehitanud. 1732. aastal mõõdeti üles majavalduse krundiplaan. Lisaks otse Toomkiriku taga asunud elamule on Toompea nõlvaku ääres näidatud ka ühe vana, ristkülikukujulise kaitsetorni säilmed.1765. aastal sõlmitud otsu-müügi lepingu alusel loovutas maanõuniku ja riigikrahvi Gotthard Johann von Manteuffeli lesk talle kuulunud maja koos kõrvalhoone, kuuri ja aiaga Toomkoolile.
1779. aastal konstateeris Toompea kõrgendiku serval asunud hoonete tehnilist seisundit määranud kubermanguarhitekt Paulus Nicolaus Pauly, et von Wrangeli õues (Toom-Kooli 21) seisab glindi serval vertikaalselt üks vana müür, millega seotud lagunenud konsooltorn on näha 1799. aastast tuntud Tallinna vaatel.
1820. aastast pärineval ja Toompea hoonestust detailselt kajastaval plaanil on kinnistu nagu praegugi juba täies ulatuses hoonetega palistatud ja sadultorn jäädavalt kadunud. Krundi kaguservalt väljaulatuva elumaja mahuline ülesehitus vastab põhimõtteliselt tänaseni eksisteerivale.
1932-33 kohandati arhitekt J.Ostrati juhendamisel õuehooned ridaelamu laadseteks eluruumideks.
Rasmus Kangropooli 1996. aastal koostatud Toom-Kooli 21 omanike- ja ehitusloo põhjal.