Mälestise nimi Elamu Pärnu mnt 10 äriruumide ja siseõuedega, 1911-1912. a

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti vanalinna juhtivspetsialist, Kristiina Frolova

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Korterelamu-ärihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Üks stiilsemaid juugendlikke büroo-üürimaju Eestis
Tuntud Soome arhitekti Eliel Saarineni (1853-1950) loomingu näide

Kirjeldus

Mansardkatusega viiekorruseline hoone paikneb Pärnu maantee, Väike-Karja ja Suur-Karja tänavate vahelisel krundil peafassaadiga Pärnu maantee poole. Põhiplaan on trapetsikujuline, keskel kolmetasandiline sisehoov, mille igale tasandile on omaette sissesõit.
Sümmeetrilist peafassaadi ilmestab keskne kaarjas viil, kaks läbi kolme korruse ulatuvat kitsast ärklit ning kõrge silindervõlviga kaetud paraadtrepp, mis viib sisehoovi ülemisele tasandile.
Fassaadid on üsna vähese dekooriga. Jaan Koorti egiptusepärased tsemendist dekoratiivskulptuurid, igal tänavafassaadil kaks, võeti 1921.a. remondi ajal maha kui lõhkised ja murenenud. Samal ajal asendati mansardkorruse punane savikivikate värvitud plekiga.
Hoone seinad on laotud tellistest, alumise korruse ulatuses kaetud graniitplaatidega, ülalpool krohvitud. Esimesel korrusel on alates hoone valmimisest olnud kauplused, mille suured vaateaknad olid algselt pronksraamidega. Teisel korrusel olid pangaruumid ja kolmandast viienda korruseni korterid – tänava pool uhkemad, hoovi pool tagasihoidlikumad. Keldrisse jäid kauplusi teenindavad laopinnad. Korterites olid vannitoad, majas oli elekter, telefoniühendus, gaasipliidid, keskküte. Olid ka liftid, ühed esimestest Tallinnas.

Ajalugu

Ehitatud Tallinna Vastastikuse Krediit-Ühisuse pangahooneks. Arhitektuurikonkursile laekunud 33 töö hulgast valis rahvusvaheline žürii võitjaks tuntud Soome arhitekti Eliel Saarineni projekti. 1911. a märtsis alanud ehitustöid juhtis insener Karl Ipsberg. Hoone valmis 1912. a hilissügisel, pidulik avamine toimus 26. jaanuaril 1913.
Hoones on elanud või töötanud riigimehed Jüri Vilms, Konstantin Konik, Jaan Tõnisson, Otto Strandman, Arnold Susi, Helmut Maandi, August Peet. Hoones on tegutsenud palju olulisi kirjastusi ja ajakirjade toimetusi. Alates 1953. aastast asub siin Kultuuriministeerium.

Hoone asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, eraldi kaitsevööndit ei kehtestata.