Mälestise nimi Elamu Raekoja plats 10 fassaadid, 18.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ilmekas näide baroksest elamust Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

Katusekorruse ja kaledrikauplustega suur 3-korruseline barokne hoone. Rusteeritud liseenidega liigendatud ja 19. sajandil kõrgendatud fassaadil on profileeritud krohvraamistuses barokiaegne akende asetus (arvatavasti 1636. a.). Ametiruumidena kasutatavad interjöörid on lihtsa hilisklassitsistliku kujundusega (stukklaed, profileeritud tiibuksed, kahhelahjud jm.). Fassaadi keskrisaliidil asuv unikaalne raidkivist päikesekell pärineb 1747. aastast ning Mündi tänava pool asuv 1636. aastast renessanss-stiilis raidtahvel on A. Passeri viimaseid töid.

Ajalugu

Algselt oli selle Mündi tänavast Saiakangini ulatuva kinnistu turuääsel küljel kaks väikest elamut ja ait. Vanim teade kinnistu idaosa kiviaidast pärineb 1730. aastast. 20. sajandi algul oli platsiäärse poolkeldrikorruse ees rida traditsioonilisi kaubapoode. 1965. aastal ühendati hoonealused poed suureks kaupluseks.

Mälestis asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal, mistõttu eraldi kaitsevööndit ei kehtestata

1. "Jegorov & Pojad hotellikava", artikkel, 27.04.06, Õhtuleht