Mälestise nimi Elamu Raekoja plats 13 fassaad, 19.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Barokse fassaadikujundusega elamu näide Tallinna vanalinnas.

Kirjeldus

Vaadeldav hoone on kahekorruseline ja lihtsa poolkelpkatusega vaoshoitud välisilmega ehitis, mis ulatub õuepääsuga Apteegi tänavale. Lakooniline fassaad on Raekoja platsi poole pööratud, esimese korruse kahe täisnurklõikelise ukseavaga on samas reas suured vaateaknad. Teise korruse seitse suurt akent rõhutavad oma rütmiga horisontaalset ülesehitust. 18. sajandist pärineb plaatrustika hoone nurkade rõhutamiseks. Fassaadidel on säilinud raidraamistuses luugiava, suured aknaavad, eenduvad müüriosad. Hoone on 18. sajandi arhitektuuritunnuste kandjaks saanud hilisemate ümberehituste teel.

Ajalugu

Esimesed andmed antud kinnistu hoonestusest pärinevad 1369. aastast. Välisarhitektuur Raekoja plats 13 hoonel moodustus ebakorrapärase põhiplaaniga kelp- ja poolkelpkatusega. Suurem osa kahekorruselistest, keldritega varustatud paekivihoonetega kompleksist, kuhu kuulus enne põlemist mitu erineva suuruse ja kujuga üksteise külge liitunud hoonet, olid ühendatud osaliselt ühise katuse alla. Üksikhoonete liitumisprotsessis näis olevat tegemist arhitektuuriajaloolise kategooriaga, mille põhifaktoriks on olnud varase keskaja elamuarhitektuuri kujunemine. Olulised ümberehitused on toimunud 16. sajandil. Fassaad ja katus ehitati ümber 18. sajandil. Peale 1759. aastat ehitati ümber ka vahelaed jms. 1835. aastal muudeti taaskord fassaadi.

Sille OÜ. (2001) Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Raekoja plats 13. TKVA Toimik N9-778
Üprus, H. (1960) Uurimistööde teaduslik aruanne. Tallinna keskaegsed elamud. Raekoja plats 13. TKVA Toimik N3-1646
Tead.Restaur. T/K. (1960) Keskaegsed elamud. Uurimistööde teadusliku aruande lisad - fotod, joonised. Raekoja plats 13. TKVA Toimik N3-1647⁄C