Mälestise nimi Elamu Suur-Karja t.12 portaal, 15.saj.

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Portaal, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Keskaegne esinduslik portaal, Tallinna vanalinna kontekstis tüüpiline.

Kirjeldus

Vaadeldav hoone asub all-linnas, vanalinna kvartalis nr 39. See kvartal asub Harju, Kuninga, Suur-Karja ning Vana-Posti tänavate vahel. Tegemist on hiliskeskaegse hoonega, mille tänavafassaadid on näidatud juba ilma viiludeta. Hoone avade kuju ja grupeering lubavad väita, et lõunapoolsel hoonel on alles raidportaal ning mõlemad kaubakorrused. Parempoolne hoone on samuti säilitanud portaali ja ülemise kaubakorruse. Hoonel on teine korrus juba elamiseks kohandatud ja sinna on tehtud uued aknaavad. Mõlemad hiliskeskaegsed hooned on säilinud terves ulatuses koos hoovipoolsete juurdeehitistega, mis algselt on olnud ehitatud nn diele-dornse kaheruumilise plaanilahendusega. Ajaloolised hooned on kokku liidetud tänavapoolse eeskoja (diele) seinaga. Hoonel ei ole taastatud 1944. aasta pommitamises kahju saanud õuepoolseid konstruktsioone. Hoone ehitusaegsed detailid on alles vaid tänavapoolsel fassaadil ning võlvitud keldriruumides.

Ajalugu

Selle kinnistu hoonestuse üksikasjalikud plaanid on teada 20. sajandi algusest. 1944. aasta pommitamise järel jäi hoonest järgi vaid tänavapoolne osa, mis ehitati uuesti ülesse 1950. aastatel. Sõjajärgsel perioodil kaotas vaadeldav hoone Suur-Karja tn 12 hoovi sissepääsu, kuna sellel ajal rikuti kvartali nr 39 struktuuri, haarates uue hoone ehituse alla osa ajaloolist kinnistut koos kangialusega. Mälestisena ongi kaitstud fassaadi vanim ja väärtuslikum osa ehk 15. sajandi päritolu ukseportaal.

Allikad

Pantelejev, A. (2013) Muinsuskaitse eritingimused hoone restaureerimiseks ja õuehoonete taastamiseks. Suur-Karja 12. TKVA Toimik N9-8443
TTV Projekt&Ehitus OÜ. (2004) Hoone rekonstrueerimine. Suur-Karja 12. TKVA Toimik N9-2532⁄A
OÜ T-Linnaprojekt. (2002) Arhitektuuriajaloolised eritingimused kinnistu hoonete rekonstrueerimiseks ja taastamiseks. Suur-Karja 12. TKVA Toimik N9-332