Mälestise nimi Elamu Viru 20 hooviansambliga, 15.-19.saj.

Menetleja: Toomas Tamla

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1711-1840, 1918-1939.

Tüüpiline keskaegne diele-dornse põhiplaaniga kaupmehe elamu näide.

Kirjeldus

3-korruseline hilisgooti algselt diele-dornse skeemiga elamu. Keldrikorrusel on säilinud raidraamistusega akna- ja ukseavad, osa kerishüpokaustist jm.

Ajalugu

Elamut mainitud 1398. aastal. 1472. aastal oli sel Viru tänavalt kaarjalt Müürivahe tänavale ulatuval kinnistul tõenäoliselt kahe laokorrusega väike kivielamu ning hoovil majapidamishooned (tallid, aidad, eluhooned). 19. ja 20. sajandi ümberehitustega muudeti see algselt rohkete raidkivikonstruktsioonidega elamu lihtsaks ja dekoorivaesemaks. Tallinnale tüüpilist vana fassaadikujundust tunneme 19. saj. jooniste ja maalide järgi: kitsas viilfassaad, keskel teravkaarportaal ning kaks kaubaluugiava, diele avarad aknad mõlemal pool portaali, kusjuures portaalitsooni ja I korrust raamistavad raidkiviliistud analoogselt nt Vene 17 ehitisega. Plaanilahendust muudeti 19. sajandil ning praeguse üldlahenduse sai see 1902. aastal arhitekt K. Wilckeni projekti järgi. Hoovilt pääses Müürivahe tänavale. Tagamaja ja teiste hoovimajade ehituskonstruktsioonid ja detailid pärinevad valdavalt 18.-19. sajandist.