Mälestise nimi Tool,19./20.saj.(puit, emailitud)

Inspektor: Muinsuskaitseameti vallasmälestiste nõunik, Kadri Tael

Restaureerimistööde aruanne. 2010 (MKA arhiiv)

Materjal: puit (tamm), email, lakk, portselan, peits, rotang.
Tehnika: tisleritöö, punutud.
Dateering: 19. saj. lõpp või 20.saj. algus
Mõõtmed: üldh- 116 cm; leeni h- 69 cm; istme h- 48 cm, istme sügavus 43,5 cm, istme l- esiserval 47 cm, taga 40 cm.
Portselanist sõõri d- 7,4 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Neogootistiilis tammepuidust tisleritööna valminud tooli profileeritud leenraam on kujundatud ažuurse teravkaarse gooti tiibaknana. Leeni keskmine, suurem raam on täidetud keskosas rotangiga, teravkaare keskel puitpinnas on portselanist emailitud sõõr, mille mustal taustal on valge malta rist kuldäärega. Leeni külgraamid on tühjad. Tooli isteraami täidab punutud rotangpõhi. Tooli jalad on kujundatud allapoole aheneva keerdprofiiliga. Pind on peitsitud ja lakitud (läikiv nitrolakk).
Dateering põhineb stiilikriitikal.
Enne restaureerimist on ilmselt kasutatud muud lakki, šellak?! Kirikus on samasugune teinegi tool, kuid mille originaalsõõr on asendatud savikeraamikaga.
Koostas: Liivika Krigoltoi, kunstiteadlane