Mälestise nimi Armulaua kate, 19/20. saj. (samet, tikand, metallrist)
Mälestise vana number 494-a

Materjal: samet, metall.
Tehnika: tikand.
Dateering: 19.saj II pool
Mõõtmed: ca 75, 5 x 43, 5 cm; rist 15 x 9 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): gooti kirjas tikandtekst: Kes minu liha sööb ja minu werd joob, sellel on igawene elu. Joh. 6, 54.
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): Samet on kohati kulunud tugevasti, sõna “sööb” juures rebend; suurt rebendit risti ülaserva ja parema haaraotsa juurde on püütud kokkutraageldada; plekke.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Unikaalne sügavpunasest sametist kattevaip, mis tõenäoliselt on mõeldud koduse armulaua tarvete laeka katteks. Vaipa kaunistavad kullavärvi metallniidist panustena nurgatutid (pikkusega ca 7 cm), kaks ca 1 mm laiust servapaela, mis nurkades moodustavad põimingu. Teksti keskel olev kollasest metallist rist ei ole algne ning oma raskusega on lõhkunud ja lõhub riiet jätkuvalt. Samuti uueaegne on kreemikas puuvillane vooder.
Koostas: Sirje Simson, kunstiajaloolane

2012.a toimunud konserveerimistööde käigus leiti katte pahemalt poolelt alt paremast nurgas tükike varasemat voodrit (ilmselt on tegemist originaalvoodriga), millel on punase lõngaga tikitud "7.Märtsil 1893.".