Mälestise nimi II Maailmasõjas hukkunute ühishaud

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Sõjategevuse tagajärjel hukkunute matmispaik

Kirjeldus

Hauaplatsi mõõtmed 17,5x6,8 m. Hauaplats on ümbritsetud piirdeaiaga, mis koosneb aiapostidest ja metallist piiretest. Haud on tähistatud betoonist madala risttahukakujulise hauatähisega, millel tekstitahvel: Teise maailmasõja ohvrid. Hauatähise ees paikneb nimetahvel.

Ajalugu

Ühishauda on 1945. aasta kevadel ümbermaetud II maailmasõja ajal 1941. aasta septembris hukkunud 15 kohalikku inimest. Eesti NSV sõjakomissariaadi andmetel on ühishauda ümbermaetud 1953. aastal 20 nõukogude armee võitlejat, kes hukkusid 1941. ja 1944. aastal Jõhvis ja selle ümbruses. 1948.a. aastal püstitati hauale betoonist obeliskilaadne hauasammas. 12.01.2023 paigaldati uus hauatähis.

Artur Ruusmaa, Valuga kirjutatud read. – Põhjarannik, ?.1991(?), nr. 72
Elvi Pääro, Veelkord ühishauast Jõhvi surnuaial. – Põhjarannik, 18.07.1991