Mälestise nimi Karuse kalmistu

Mälestise tunnus

Järjepidevalt kasutuses olev, hästi säilinud 18-19.s. pärinevate tüüpiliste hauatähiste ja –piiretega ning kabelitega regulaarselt hooldatud kalmistu.

Kirjeldus

Kalmistuna kasutuses oleva maa-ala suurus 3,4 ha. Suurim neljast Hanila vallas olevast kalmistust. Vanimas säilinud hauatähised pärinevad 18. sajandist. Ehitisi kalmistul 2: krohvitud paekivist väravakabel, millel puidust kellatorn ning von Wistinghausenite perekonna kabel-hauakamber, mis rajatud 1861 ja restaureeritud 1993. Kalmistul on kaks kaevu ja väljaspool territooriumi peavärava juurde ehitatud abihoone inventari hoidmiseks. Peasissepääsul kivipostidel metallvärav. Kunagi kalmistut piiranud kiviaed on jäänud matmisala laienedes sisspoole praegusi piire.

Asub Risti-Virtsu maanteest ca 250m kagu pool.

Rajatud luteriusu kalmistuna, Karuse kogudusele kuulunud kuni 1941.aastani.