Mälestise nimi Sutlepa kalmistu

Ajalooline tähelepanuväärne matmispaik.

Kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 1,05 ha ning see on piiratud suhteliselt madala segakividest kuhjatisega. Kalmistul on kolm väravat. Idaküljel on suurem värav avaga 2 m. Põhjaküljel on kaks jalgväravat, mõlemad avaga 1 m. Suuremale väravale ja põhjakülje ühele väravale on Ilmar Pärnapuu ladunud 2006. aastal uued väravapostid (vanad olid puidust) ning paigaldatud raudväravad. Kalmistu merepoolses (lääneosas) on endise kabeli vundament. Väljaspool kivipiiret on veel kahe paeliistakutest hoone müürijäänused. Kalmistu idaküljel on puidust infostend (Elar Piir, 2008. a.) ja kellatorn (1996. a.). Abirajatistest on Sutlepa kalmistul 6 x 4 x 4 m puidust tööriistakuur ja kaev.
II maailmasõja eelsest ajast pärinevad 210 metallhauatähist (s.h. 190 sepist), üks sepisaed ja 95 kivist hauatähist.

Kalmistul asus Sutlepa kabel, kus alustati teenistusi 1627. aastal ja mis tegutses Noarootsi abikirikuna. 1830. aastail laiendati kabelit ja selleks kasutati muuhulgas ka Rooslepa kabeli kivikirikuks ümberehitamisel järelejäänud puitosi. 1970. aastal viidi hoone rannaküla puitkabeli näidisena Eesti Vabaõhumuuseumis Rocca al Mares.

Asub Sutlepa bussipeatusest läänes 1,9 km kaugusel.

Ajalugu

Sutlepa (Sutlope) asulast on esimesi teateid aastast 1507. Seega võib arvata, et umbes XVI sajandi alguses on kasutatud ka kalmistut sealse piirkonna põhilise matmispaigana.

Allikad

Lääne maakonna Noarootsi valla Sutlepa kalmistu inventariseerimise toimik. Koostaja: Helen Koppa. Haapsalu, 2003 (Muinsuskaitseameti arhiivis)