Mälestise nimi Maja, kus elas Johannes Aavik

Menetleja: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Rita Peirumaa

Kultuurilooliselt tähtis elumaja.

Kirjeldus

Ühekordne puidust laudisega vooderdatud seinte ja plekist viilkatusega väike elumaja. Kuueruudulised aknad ja uksed on uuendatud.

Ajalugu

AAVIKUTE MAJAMUUSEUM (Vallimaa tn 7) 19. sajandi lõpul kuulus Kuressaares Sepa tänav 9 (hilisem Vallimaa 7) asuv majavaldus koos krundiga aednik Johann Brennerile (1834 – 92). Omaniku surma järel ostis selle Kuressaare kaupmees Jakob Aavik (Joosep Aaviku isa) oma vennale Mihkel Aavikule (Johannes Aaviku isa). Johannes Aavik elas oma vanematekodus kooliõpilasena aastail 1898 – 1902 ja hiljem, 1919 – 26 Saaremaa Ühisgümnaasiumis eesti keele õpetajana töötades. 1961. aastast kuni surmani 1989 oli maja Joosep Aaviku kodu. 19. juunil 1992 avati siin Saaremaa Muuseumi filiaalina Johannes ja Joosep Aaviku Majamuuseum.

Saarte Hääl 17.09.2014, artikkel "Aavikute majamuuseum vajab uut küttesüsteemi"