Mälestise nimi Karja vana kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Keidi Saks

Mälestise tunnus

18. saj. kalmistu tüüpiline näide, kus on säilinud ajaloolised matused, ajaloolised hauatähised- ja hauapiirdeid, piire ja kabelid.

Mälestise kirjeldus

Kalmistu asub Karja kirikust u 0,5 km lääne pool looduslikul seljandikul. Kalmistu on piiratud paekivist kuivladu müüriga. Kalmistu keskel domineerivad kolme kabeli varemed.
Kalmistul säilinud vähesel määral hauatähiseid: dolomiidist hauaplaate, riste, ka üksikuid metallriste.

Mälestise ajalugu

Kalmistu asutatud 1770.tel aastatel. 1903.a. asutas kogudus Karja külla uue kalmistu ja vana kalmistu jäeti maha. Viimane matmine toimus kalmistule 1950ndatel.
Kalmistu väravad on valmistatud Gustav Ränga auks (valmisid ajaks, mil Ränk Rootsist Eestit külastama tuli). Kalmistule on maetud G. Ränga vanemad.

Kaitsevööndi ulatus

"Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri 19. detsember 2006 a. käskkiri 388 (RTL, 05.01.2007, 1, 13) kuupäev: 05.01.2007. Lisatud asukohaskeem.

Meedia

Kalmistu asub Karja kirikust u 0,5 km lääne pool looduslikul seljandikul. Asutatud 1770.tel aastatel. 1903.a. asutab kogudus Karja külla uue kalmistu ja vana kalmistu jäetakse maha. Kalmistu on piiratud paekivist kuivladu müüriga. Kalmistu keskel domineerivad kolme kabeli varemed.
Neist varasem, 1775.a. rajatud Parasmetsa ja Koikla kabel, mis asub värava teljel, on klassitsimi varasemaid näiteid Saaremaal. Ruudukujulise põhiplaaniga kabelihoone oli kaetud madala viilkatusega, peafassaadil paiknes segmentkaarselt sillutatud sissepääs, viiluväli oli raamitud dolomiidist karniisidega, mis viilupealsetel moodustasid katva plaadistiku. Viilu jalamil paiknesid kaks ehismotiivina Saaremaa kalmistutele iseloomilikku kviurni, viilu tippu rõhutas soklikivisse tapitud dolomiitrist. Viiluväljal on kaks tekstitahvlit.
Eelmisest lõunapoole jääb Triigi mõisa kabeli vare,. Ehitamisaeg teadmata. Ruudukujulise põhiplaaniga kabelihone oli kaetud püramiidkatusega, idaseinas paiknes segmentkaarne sissepäas. Ruumi on katnud ristvõlv, mille laoskeem on loetav veel praegugi.
Põhjapoolne kabel on kuulunud kihelkonna talupoegadele. Ehitusaeg teadmata. Ruudukujulise põhiplaaniga hoone on olnud kaetud kelpkatusega.
Kalmistu on võsast väljaraiutud.