Mälestise nimi Hellamaa kalmistu

Inspektor: Muinsuskaitseameti Saaremaa vaneminspektor, Keidi Saks

Mälestise kirjeldus

Kalmistu üldpindala on 3,53 ha. Kalmistu välispiirdeks on peaaegu kogu ulatuses Saaremaa jaoks suhteliselt madal kivikuhjatis kõrgusega 0,4-1,4 m. kalmistul on kolm väravat ja üks läbikäik müüritises. Peavärav on neljapostiline, kolmekäiguline ja kolmetipuline kaetud värvaehitis kogukõrgusega 4,5 m. Äärmised postid on mõõtudega 1x1x3,5 m ja keskmised 1x1x3 m. Üks läbikäikudest on hiljem kinni laotud ja kasutada on kujad laiusega 1 ja 2 m. Mõlemad väravaavad on sepisvõredega suletavad. Kalmistu lõunaküljel on kaks kahepostilist väravat. Väravapostid on dolomiidist ja 2 m laiune ava on sepisvõredega suletav. Vanemaid kui II maailmasõja lõpp on kalmistul 434 metallhauatähist (sh 401 sepist), 4 sepisaeda ja 51 kivist hauatähist.

Mälestise asukoha kirjeldus

Hellamaa kalmistu asub Kuivastust 8 km loodes Muhu-Liiva-Hellamaa-Vahtraste maanteest ja selle tee ääres asuvast Hellamaa õigeusu kirikust 0,3 km põhja pool metsas.