Mälestise nimi Ikoon "Kristuse sündimine", 19/20.saj. (õli, tempera, puit)
Mälestise vana number 14 III 8 a-

Materjal: õli, puit, tempera.
Tehnika: temperamaal.
Dateering: 19/20. saj.
Mõõtmed: -
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Ikoon kujutab piiblisündmusi, mis põhinevad UT erinevatel evangeeliumidel. Ülal keskel on mägede kohale maalitud Jumal-Isa sümbol - kuusnurkne täht. Sellest langeb maa peale valgusvihk - nii edastatakse Jumala osa Jeesuse sünnis Ikooni keskmes on aset võtnud Jumalaema sõimes lebava vastsündinud lapsega. Neist paremal on kujutatud last sündimise ööl vaatama tulnud karjane, vasakul seisavad kolm idamaist kuningat oma andidega - kulla, viiruki ja mürriga. All ikooni paremas nurgas istub pesunõu juures ämmaemand, tõenäoliselt Salome-nimeline naine. Teises allnurgas istub Neitsi Maarja mees Joosep, kelle ees seisab kõvera kepiga vanamees. Viimane sümboliseerib Joosepi kahtlusi. Kõver kepp tähistab valet ning varakristliku ajastu vaidlusi Jeesuse sünni fenomeni üle. Seda meest on erinevate uurijate poolt peetud nii Jaakobuseks, Jeesuse vennaks ja Protoevangeeliumi autoriks kui ka lihtsalt karjaseks. Lisaks sellele on olemas versioon kirjatundja Anenesest, kes, olles kuulnud Jeesuse sünnist, püüdis Joosepit kahtlema panna sündmuste jumalikkuses. Ikooni taust ning veerised on kujundatud slaavipärase geomeetrilise ornamendiga.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane