Mälestise nimi Diskos, Moskva töö, 1790 (hõbe, graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Väärismetall, Objekt, Sakraalese, Rituaalese, Armulauatarve.

Mälestise tunnus

Diskos on kirikus kasutatav liturgiline ese, mille kujunduses ühinevad traditsioonid valmistamisaja kunstiliste eelistustega.

Kunstimälestisena muinsuskaitse all alates 1988. a.
Ese varastati 16/17. 10. 1991. a.

Materjal: hõbe.
Tehnika: graveeritud.
Autor, valmistamise koht: Moskva töö
Mõõtmed: ø 18,9 cm, h 5,9 cm
Märgid (meistrimärgid): Hõbedamärgid: meistrimärk И.Н,kvaliteeti tõendava meistri (oldermanni) märk kolmiksiirus A. O . П , lisaks proovikoja märk 1790/A.B ning Moskva linnamärk (Püha Jüri ratsanikuna).
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): Servale on graveeritud tekst: "СЕ АГНЕЦЪ БОЖИΪ ВЗЕМЛЯЙ ГРЕХИ ВСЕГО МИРА".
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Meistrimärk И.Н kuulub meistrile nimega Ivan Nazarov või Nikiforov, kes tegutses hõbedameistrina aastail 1760-1796. Kvaliteedimeistri märk kuulub 18. saj. viimasel veerandil tegutsenud oldermannile, kelle nimi on jäänud tundmatuks. Proovikoja omanik initsiaalidega A.B on olnud Aleksei Vihljajev (aastail 1781-1809). Diskose põhjal on kujutatud inglitest ümbritsetud püha Kolmainsus - Jumal.Isa kõikenägev silm taevas, kelle juurest laskub alla Jeesuslapse suunas tuvi kujul Püha Vaim.
Koostas: Külli Erikson, kunstiajaloolane