Mälestise nimi Rõuge kihelkonnakooli hoone

Inspektor: Muinsuskaitseameti Võru maakonna vaneminspektor, Tõnis Taavet

Mälestise tunnus

Originaalmahus ja säilinud fassaadidekooriga ajalooliselt ühiskondlik hoone, mis on mänginud olulist rolli piirkonna hariduselus

Mälestise ajalugu

Kihelkonnakool, kui teise astme rahvakool, asutati Rõuges 1846.a. Esialgne kihelkonnakooli hoone oli puidust. 7. veebruaril 1883. a. põles puitkoolimaja maani maha. Uus koolimaja otsustati ehitada kiviehitusena. Vajaminevast summast hüvitasid poole kihelkonna mõisad vastavalt oma maade suurusele ja teise poole vallad vastavalt liikmete arvule. Punastest tellistest hoone ehitamist alustati 1833.a ja koolimaja püstitati nelja kuuga. Projekti autoriks oli Põltsamaa ehitusmeister G. Beermann. 1965. a. sai koolimaja kahekorruselise juurdeehituse.(Kirjelduse koostamisel on kasutatud ARC Projekt OÜ tööd Ajalooline Õiend. Arhitektuuriajaloolised eritingimused, Töö nr 20 060, Tartu 2000)