Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas, V. Mellik, 1926 (pronks, graniit)
Mälestise liik kunstimälestis, ajaloomälestis

Menetleja: Muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor, Mirja Ots

Märksõna(9)

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur, Monument, Vabadussõja monument.

Mälestise tunnus

Eesti iseseisvuse eest langenute mälestuseks püstitatud mälestusmärk, mis ühtlasi kannab endas mälestust taasiseseisvumisajal toimunud ühiskondlikest protsessidest.

Kirjeldus

Samba alus ja pronkskuju on originaalid. Sammas paikneb Rõuge kiriku lähedal ja kujutab endast kaheastmelisele alusele paigaldatud nelinurkset postamenti, mille otsa on asetatud V. Melliku modelleeritud mõõka kõrgel hoidev sõdurifiguur. Samba esiküljel on tekst:"1918-1920/AU/LANGENUILE!/TÄNULIK/RÕUGE/KIHELKOND". Rõuge kihelkonnast, 200 langenu nimed jäid sambale raiumata. Taastatud samba tagumisele küljele on kinnitatud pronkstahvel tekstiga: " mälestusmärk avatud 03.10.1926.a./Purustatud 1945.a stalinistide poolt.../Taasavatud 30.10.1988.a Muinsuskaitse/Seltsi poolt Rõuge rahva toetusel.(M.Strauss, Vabadussõja mälestusmärgid I, Keila 2002)

Ajalugu

Mälestussammas avati pidulikult 03. oktoobril 1926. a. Mälestussammas õhiti 1945.a. Pronksist sõduri kuju ja samba aluskivid kaevati samba lähedal maasse. Mõni aeg hiljem peitis kohalik kunstnik Aksel Ollmann ,koos kahe kaaslasega kuju oma koju. 30.oktoobril 1988.a toimus mälestussamba pidulik taasavamine. ( M .Strauss, Vabadussõja mälestussambad I, Keila 2002)