Mälestise nimi Kroonlühter neljateistkümne tulega ja kotka figuuriga, 17/18.saj. (messing, graveeritud)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega kirikuvalgusti barokiajast 17. sajandist

Kaherealine kroonlühter plastilise kulliga tipus

Võidukaare all

Ajalugu

Muinsuskaitse all aastast 1931 (nr. 769: 10), alates 1980 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 813

Kirjandus

H. Kjellin. Die Kirche zu Karris auf Oesel und ihre Beziehungen zu Gotland. Lund 1928, lk 137: Kronleuchter aus Messing. Zwei Kränze, je mit 7-förmigen Armen. Runde Traufschalen mit vaseförmigen Tüllen. Profilierte Mittelstange, unten in eine grosse Kugel endigend. Bekrönung: sitzender Vogel mit ausgebreiteten Flügeln. Keine Inschrift. Es fehlen einige Teile. Früher unter dem Triumphbogen, seit 1898 unter dem Gurtbogen, seit 1924 wieder unter dem Triumphbogen aufgehängt. In der Kirchenrechnung 1694 werden: „vor eine Kirchen Leuchter“ 24 „weisse“ ausbezahlt. Diese kleine Summe kann nur auf eine Ausbesserung oder auf Hängegelenke hindeuten, falls das Wort „Kirchen Leuchter“ einen Kronleuchter bedeuten soll. Der hier beschriebene kleine Kronleuchter muss nämlich aus d. 17. Jahr. Stammen. Für „Ausbesserung des Kirchen Kronleuchters“ wurden i. J. 1780 14 Rbl ausbezahlt.
B. Ederma, A. Jaik. Eesti Evangeeliumi Luteriusu kirikud. 1939, lk 148: Ajaloolise tähtsusega esemed kirikus on 1638.a. pärinev kantsel, altaril ristikuju XV sajandist ja kroonlühter, mis oli olemas igatahes enne 1694.a.

Tehnika: valatud, graveeritud, monteeritud.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 17. sajand, 18. sajandil osaliselt ümbervalatud(?)
Mõõtmed: kõrgus ca 70 cm, Ø ca 65 cm, rasvataldriku Ø ca 12 cm, roseti Ø ca 12 cm, ehisdetaili kõrgus ca 8 cm
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): keral graveeritud initsiaalid: C V L C L D
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerumisjälgi, keral laki(?) kahjustus, puuduvad alumise rea ehisdetailid. 2001 restaureeritud AS KAR-Grupis (sh. 23 erinevat osa - 3 suurt ja 3 väikest haara, 4 iludetaili, 5 väikest piipu, 3 suurt rasvataldrikut, 4 väikest rasvataldrikut juurde valatud; kroonlühter arvatavasti dammarlakiga kaetud), konservaator Raivo Saarmets (vt. Karja kiriku kroonlühtri konserveerimistööde aruanne, Muinsuskaitseametis)
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kaherealine (7+7 haara), alumiste haarade keskmes püstjas ažuurne ehisdetail, ehisdetailid on olnud ka alumise rea haarade vahemikes, rasvataldrikud rõõnelised (12 rõõnega), kera all 6-haruline rosett, lõpetuseks sepisnupp, haarad kinnituvad sõrmtapiga (markeering täppidega), ehisdetailid - kalasabatapiga haara.