Mälestise nimi Elamu Tartus Vabaduse pst. 9, 1882.a.

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Mälestise tunnus

19. sajandi lõpus praeguse mahu saanud elamu on hästi säilinud algse kehandi ja rikkalike välisdetailidega historitsistliku hoone iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Ristkülikukujulise põhiplaaniga kahekorruseline hoone ehitati 1863. a. ühekorruselise kivihoonena. 1892. a. laiendati F. Hübbe plaani järgi esialgset maja juurdeehituse ja teise korruse pealeehitamisega. Sel ajal sai hoone praeguse historitsistliku (juhtiv joon neorenessanss) ilme. Maja juurde kuulub N-küljel väravaehitis.
Fassaad on liigendatud külgrisaliitideks ja nende vaheliseks osaks. Risaliitidel on astmikfrontoonid. Maja fassaadi alumine korrus on dekoreeritud rustikaga, korrusel on segmentkaarsed aknad ja uks. II korrust eraldab simss, teine simss paikneb II korruse akende all. Akende all asuvad nii esimesel kui teisel korrusel maskaroonidega kassetid, teise korruse akendel on itaalia tüüpi kaarega karniisid, akende kõrval korintose pilastrid.
Vanade akende koopiate prossijaotus on korruseti erinev. Välisuksed on hilised.
Maja hoovikülg on dekoorita.
Interjööris on säilinud vähe algseid detaile ja viimistluskihte. Algsed on trepid ja trepipiirded. Maja plaanilahendus on võrreldes algsega muutunud. Valdav osa interjööri tahveluksi pärineb varasest nõukogude perioodist või kaasajast. Põrandad on kaetud kaasaegsete materjalidega.