Mälestise nimi end TÜ Veterinaarkliiniku õppesepikoda Staadioni 4, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Kõrvalhoone, Õppesepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Puidust hoovikülje ja maakivist-krohvitud tellisest müüridega põhimahuga sepikoda on ainuke säilinud sellefunktsiooniline hoone Tartu linnas.

Kirjeldus

Sepikoda on lihtne ruudukujulise põhiplaaniga maakivi-tellisehitis. Majal on viilkatus. Hoone seinad on laotud peamiselt maakividest, tellistest on laotud nurgapostid, avade ümbrused, sillused ning otsaviilud. Tellistest osad on krohvitud. Aknad on kaarsillusega, algne ukseava on kinni müüritud. Hoovipoolne puitfassaad on osaliselt ümber ehitatud.

Ajalugu

Hoone aadressiga Staadioni 4 oli Tartu veterinaariakooli (alates 1873 veterinaarinstituut, alates 1919 TÜ loomaarstiteaduskond ja alates 1951 EPA koosseisus) sepikoda. Tartu veterinaariakool loodi 1848. aastal ja oli esimene veterinaaria alasele haridusele spetsialiseerunud kool Venemaal. Algul töötas kool Ülikooli tn 16 ruumides. 1856. aastal osteti krunt Vene tänavale Meltsiveski tiigi kaldale. Peahooneks kohandati Vene tänava äärne 3-korruseline kivimaja (ehitatud 1939). Veterinaariakompleksi üks esimesi hooneid oli sepikoda, mis valmis 1858. aastal K. Rathaudi projekti alusel. Nõukogude ajal oli hoone kasutusel autoremonditöökojana.

Lisa 1 mälestise asukoha skeem. Hoone paikneb Narva mnt kinnismälestiste ühises kaitsevööndis.