Mälestise nimi Tartu Raadi kalmistu Telleri kabel, 1794. a

Mälestise tunnus

Varaklassitsistlikus stiilis, baroksete sugemetega kabelihoone on iseloomulik näide 18. saj. lõpu kalmistuarhitektuurist.

Kirjeldus

Ristkülikukujulise kivist seintega ehitise murdkelpkatus on kaetud valtsplekiga. Katust ehib plekist obelisk, mille kõrval on metallist figuraalsed ehisdetailid. Erineva suunaga kaarjalt kujundatud katusepinnad annavad kabelile barokse ilme. Fassaadid on krohvitud ning lubivärviga värvitud. Katuseräästa all jookseb lai, erineteva profileeringutega karniis, sealhulgas hammaslõikeline karniis. Esifassaadi lahendus on sümmeetriline. Mõlemal pool kahetiivalist, plekiga kaetud ust on komposiitkapiteelidega pilastrid. Pilastrite vahel obeliskid. Kaotsi on läinud unikaalne puust nikerdatud medaljonraamistusega, loorberivanikutega ja leinasümboolikaga ukse kaarvälja kujundus. Ülejäänud fassaadid on lihtsad, ilma dekoorita, hoone nurgad on faasitud ümaraks.

Ajalugu

Jaani kogudus asutati linna kodanikkonna jaoks 1275.a. 23. veebruaril 1773.a. keelati vene keisrinna Katariina II ukaasiga kirikutesse ning linnades ja külades asuvatesse surnuaedadesse matmine. 1. mail 1773 kogunes linna magistraat eesotsas linnapea Gadebuschiga linna taha Raadi mõisa lähedal asuvale Jaamamõisa põllule ja valis välja Narva mnt äärse paiga maarahva kalmistu vastas. Sinna rajati Jaani kiriku saksa ja eesti koguduse kalmistud ning vene kiriku kalmistu. Vana- Jaani kalmistu kuulus saksa kogudusele. Raehärra J. F. Telleri perekonna kabel on ehitatud 1794. aastal.