Mälestise nimi Unipiha mõisa ait, 19.saj.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri iseloomulik näide. Mälestise tunnusteks on säilinud hoone algupärane kuju, ehituskonstruktsioonid ja arhitektuurne vormistus (kivikildudega dekoreeritud maakiviseinad ja krohvitud tellispilastrid, omapärane katusekuju).

Kirjeldus

Väiksem maakivist ja tellistest seintega, arvatavasti 19. sajandi III veerandist pärinev mõisa abihoone. Hoone on hulknurkse põhiplaaniga ja kelpkatusega, katuse otsad 5-kelbalised. Välisseintel on kivikildudega viimistletud maakivipinnad vaheldumisi eenduvate krohvitud tellispindadega, mis moodustavad pilastrimotiivi. Aknad on olnud väikesed, arvatavasti 6 ruudulised. Hoone N-küljele on nõukogude perioodil tehtud sobimatu silikaattellistest juurdeehitus. Enamik aknaavasid on kinni laotud, säilinud on aken hoone lääneseinas.

Mõisa ait on pärit 19. sajandi II poolest.