Mälestise nimi Klubihoone (peahoone ja tiibhoone) Aia t 12, 1870. a-d

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Ilmekas näide historitsistlikust klubihoonest.

Kirjeldus

Ansambel koosnes algselt peahoonest ning kahest tiibhoonest, millest põhjapoolne lammutati 1980. a. Peahoone põhiplaan on historitsismile omaselt esinduslikult otstarbekas: keskel on sissepääs, sellest paremal peatrepikoda, nii soklikorrusel kui mõlemal põhikorrusel on avarad saalid; I korruse saalist pääseb otse ka Kanuti aeda. Fassaadide kujunduses domineerib neoklassitsism: hoone põhiosast eenduvad jõulised kolmnurkfrontooniga risaliidid, seinapindu liigendavad kannelüüridega pilastrid ning profileeritud vahekarniisid. Interjöörides on kaks kujundusetappi: algne klassitsismist lähtuv ja 1925 arh. E. J. Kuusiku rahvuslik sisekujundus koos mööbliga. Hästi on säilinud II korruse saali neoklassitsistlik kujundus: rikkalik lae stukkdekoor, kapiteelidega pilastrid, supraportidega kõrged tahveluksed.

Ajalugu

Peahoonest ja tiibhoonest koosnev ansambel ehitati 1870. aastail, täpne daatum ja arhitekt on teadmata. 20. saj. algul kuulus von Glehnidele, sõdadevahelisel perioodil toimis Seltskondliku Majana.