30.10.2014 toimus registri suuremahulisem uuendamine. Seoses sellega võib esineda registri töös hälbeid ja/või tõrkeid.

Probleemide jätkumisel kasutada puhverdatud failide uuendamiseks brauseri info värskendamist (F5 e. Refresh kasutamine) või tühjendada brauseri vahemälu (põhjalik õpetus Google abikeskuses). Peida teade.

Mälestise nimi Saarde kalmistu

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 18-19.s. pärinevate hauatähiste ning jälgitavate piiridega ja järjepidevalt hooldatud kalmistu.

Kalmistu paikneb Pärnumaal, Kilingi-Nõmme linna lõunaserval. Kalm istu üldpindala on 7,56 ha.
Kalmistu välispiirdeks on idast, peaaegu kogu ulatuses põhjast ja lõunast osaliselt säilinuna ka läänest - maakivimüüritis-kuhjatis, kõrgusega 0,4-1,2 m.
Kalmistul on idaküljel neli väravat: neljapostiline - 2 graniitposti kõrgusega 1,7 m, avaga 2,2 m, vahel sepisvõred ja 2 graniitposti kõrgusega 1,2 m, avadega 1,0 m, võredeta; kolmepostiline - 2 silikaatposti kõrgusega 2,2 m, ristlõige 0,8*0,8 m, avaga 2,2 m, suletavad hilisema perioodi keevisväravatega; selle värava ühel küljel on betoonist koonusjas jalgvärava post kõrgusega 1,4 m, avaga 1,0 m, võreta; "kabelivärav" - 2 koonusjat betoonpoisti kõrgusega 1,2 m, avaga 1,0 m, võreta; "linnavärav" - 2 koonusjat betoonposti kõrgusega 1,2 m, avaga 1,0 m, võreta. Idaküljel on läbikäiguna kasutatav ka ava müüritises.
Lõunaküljel on kaks väravat: 2 betoonposti, võreta; 2 silikaatposti jäänused, võreta. Põhjaküljel on kahe-, lõunaküljel ühe värava jäänused.
Kalmistul on krohvitud ja lubjatud kabel, mõõtudega 9,0*6,0*6,5 m. Kalmistul on korralik betoonist alusel ja puidust ülaosaga välikantsel. Kalmistul on kaev ja puit-DC
Vanemad kui II maailmasõjalõpp hauatähised ja piirded: metallhauatähised -588, sh sepised -214; sepisaiad -53; kivist hauatähised -113. Hauakomplekse: ümargraniitpostid + sepiskett 4-kohaline -5, 2-kohaline -3, 6-kohaline -2; graniitpostid + sepiskett 8-kohaline -1, 2-kohaline -3; ümargraniitpost + ümar- või silerauast ühenduslülid -8.

Mälestise ajalugu

1690.a. asutati Saarde kalmistu kiriku ümber olevale platsile ja 1773.a. paigutati tema praegusesse asukohta. Aja jooksul on kalmistut mitmel korral laiendatud (nt 1820, 1852, 1888, 1908, 1925).