Mälestise nimi Järvakandi kalmistu

Mälestise tunnus

Järvakandi kalmistu on piirkonna ajalooline matmisala, kus on säilinud terviklik struktuur ning paljud vanad hauatähised ja piirded.

Kirjeldus

Kalmistu jääb Järvakandi kirikust lääne poole. Kalmistut piirab põhja- ja lõunaküljest maakiviaed, lääneküljest piirab surnuaeda kuusehekk. Kalmistu on tüüpiline maakalmistu, korrapärase teedevõrgu ja kodumaistest puuliikidest alleega. Hauatähistena domineerivad graniidist ja maakivist poleeritud hauakivid ja –plaadid ning nimetähiseta puuristid. Hauarajatistena domineerivad betoonist valatud randid, vähem on pügatud põõsahekke või püsililledest ääriseid. Palju on ääriseta liiva- ja kruusaplatse. Kalmistul asuvad käsipumbaga puurkaev ja paviljon, mis täidab välikantsli otstarvet.

Mälestis asub Rapla maakonnas, Lellepere külas, Järvakandi kiriku vahetuse läheduses.

Ajalugu

Kalmistu rajati Järvakandi kiriku juurde 1922. aastal, mil toimus ka surnuaia pühitsemine. 1924. aastal piirati kalmistu esikülg korrapärase maakivist müüriga, millel on kahed paekivist väravapostid. 1970. aastal puuriti kalmistule kaev. Aegade jooksul on kalmistule maetud mitmeid piirkonna tuntud inimesi.

Allikad

Pohla, A. (2006). Järvakandi kalmistu uue osa planeerimise ja kujundamise põhiprojekt. Aravete. Muinsuskaitseameti arhiiv P-15240
Pohla, A. (2006). Järvakandi kalmistu inventeerimine. Aravete. Muinsuskaitseameti arhiiv A-12040