Mälestise nimi Hageri kirikuaed
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, Enne 1520.

Mälestise tunnus

Ajastu tüüpiline, hästi säilinud 17.-19. saj. pärinevate hauatähiste, järjepidevalt hooldatud ning jälgitavate piiridega kirikuaed.

Kirjeldus

Pindala ligemale 5700 m². Alates kiriku koori osast pinnas ida suunas langeb. Lääne ning osaliselt põhja ja lõuna küljelt piiratud maakividest müüriga. Müüri kõrgus lääne osas on ligemale1,5 meetrit, ida ja põhjaküljel madaldub piire ligemale 0,5 m kõrguseks valliks. Lääneküljel kolme pealt kaartega suletud avaga värav. Auaplatsid paiknevad vastu kirikuaia piirdemüüri põhja, ida ja lõuna küljel, praeguseks on need jälgitavad tänu neid piiritlevatele metallaedadele. Kiriku lähim ümbrus on avatud, piirdeaia lähistel kasvavad kõrged lehtpuud. Kirikaia ida osa on võsastunud.

Ajalugu

Kirikut ümbritsev, piirdega eraldatud matuste ala pärineb tõenäoliselt juba esimese kiriku rajamisajast.

Kaitsevööndi ulatus

Jääb Hageri alevi keskmes paiknevate mälestiste ühisesse kaitsevööndisse. Kaitsevöönd tähistatud skeemil.