Mälestise nimi Raikküla mõisa kalmistu

Menetleja: Raplamaa nõunik, Andrus Rospu

19 sajandi II poolel ühele perekonnale matmiseks rajatud kalmistu näide.

Kirjeldus

Keyserlingide matusepaik kujutab endast nelinurkset platsi metsas. Suures osas on hävinud piirdeaed tahutud kivipostide vahel, osa graniitpostidest alles, postide vahel olnud kettaed. Aia taga madalamas kohas oli allikal toimiv purskkaev, säilinud on purskkaevu alus, paest laotud ümmargune kaev. Kaevust põhjas asub kivikangur. Kalmistust on alles kaks graniidist ristialuskivi ja kaks ristialuskivi aluskivi. Maa-ala korrastatud.

Ajalugu

A. Keyserling rajas oma perekonna kalmistu ilmselt Vigala mõisa eeskujul, perekonniti oldi tihedas suhtlemises.Kalmistu rajati mitte kaugele mõisa kompleksist, tee äärde istutati enelaid ja tulevase allee tekkeks puid. Siia on maetud 1874 aastal A. Keyserlingi tütar Marie, 1885 aastal abikaasa Sinaida, 1891 Alexander Keyserling ise ja 1895 aastal poeg Leo.

vaata kaitsekohustuse lisa