Mälestise nimi Kolga-Jaani kalmistu

Mälestise kirjeldus

Kolga-Jaani kalmistu paikneb Viljandimaal, Kolga-Jaani vallas, 500 m kaugusel Kolga-Jaani kirikust. Kolga-Jaani kalmistu üldpindala on 2.03 ha. Kalmistu koosneb kahest poolest, vanemast ja uuemast, mis asetsevad kahel pool Kolga-Jaani-Vaibla-Tartu maanteed. Vanem pool jääb teest N-O suunda, uuem pool S-W suunda.
Kolga-Jaani kalmistu vanema poole esikülg(tee poole) kujutab endast maakivimüüritist paksusega 0.6 ja kõrgusega 1.0 m. Teistel külgedel piirab kalmistu vanemat poolt osaliselt lagunenud või risustunud maakivikuhjatis.
Kolga-Jaani kalmistu uuem pool on tee poolt piiratud hekiga, looduses tähistab teda ka kõrghaljastus.
Kolga-Jaani kalmistu vanemal poolel on kolm ja uuemal poolel üks värav. Väravad on analoogse lahendusega: betoonpostid 0.65x0.65, h=1.8 m, avaga 2.0 m. Vanemal poolel on üks väravapooltest alles ja kõik väravad on olnud sepisvõredega. Kalmistu uuemal poolel on värav algselt olnud võredeta(kinnitusaasad puuduvad).
Ehitistest on Kolga-Jaani kalmistul puidust tööriistakuur(2.0x1.2x2.5m) ja kaev.
Kalmistul on metallhauatähiseid ja piirdeid 609 II maailmasõja lõpu eelsest perioodist, neist sepiseid 85. Samast perioodist sepisaedu on 13 ja kivist hauatähiseid 74.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2000.aastal)

Kalmistu rajati 19.saj.