Mälestise nimi Pilistvere kalmistu

Mälestise kirjeldus

Kalmistu jääb kirikust 500m kaugusele N-O suunas ja paikneb kahel pool Pilistvere-Imavere teed. Teest põhja poole jääv kalmistuosa on vanem. Kalmistu üldpindala on 4,53 ha.
Kalmistu vanema poole teepoolset külge(tema põhjaäärt) piirab maakivikuhjatis, läänekülge piirab valdavalt murtud paekivimüüritis. Ülejäänud kahel küljel on kalmistu vanemat poolt piirav kivikuhjatis valdavalt risu alla mattunud või hävinud.
Kalmistu uuemat poolt piirab peamiselt mullavall ja tema piirjooni tähistab kõrghaljastus. Uue poole teepoolsel küljel võib täheldada hekijäänuseid.
Kalmistu vanema poole peaväravaks on kaetud kolmelööviline viietipuline lõigatud paekivist tellispiiretega ehitis, laiusega 13,0m ja kõrgusega 8,0m. Keskmine, transportava on 2,0m, avatud jalakäijatele 1,0m. Peavärava avad on suletavad puitväravatega. Kalmistu abivärav (avanev endisesse kalmistuvahi majapidamishoovi, vanema poole lääneküljel) koosneb postidest, mis on valmistatud lubimörtbetoonil ja kaetud tsementsilekrohviga (0,4x0,4x1,5m) ning sepisvõrega suletavad.
Kalmistul on tellistest, krohvitud ja värvitud kabel (7,5x11,0x8,0m), puidust tööriistakuur ja kaev.
Vanemad kui II maailmasõja lõpp metallist hauatähiseid ja piirdeid on kalmistul 870, s.h. sepiseid 171. Sepisaedu on samast perioodist 84 ja kivist hauatähiseid 131.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2000. aastal)

Pilistvere kalmistu on rajatud 17.sajandil.