Mälestise nimi Johan Köleri kodukoht, Lubjassaare talu

Mälestise tunnus

Põhja-Viljandimaa taluehitiste näidis XIX sajandi lõpust ja XX sajandi algusest. Eesti rahvusliku maalikunsti rajaja, professor Johann Köleri (08. 03. 1826 - 22. 04. 1899) kodukoht.

Kirjeldus

Mälestiseks on endine talukoht seda markeeriva hoonestusega. 19.sajandi rehielamu ja abihooned ja rajatised, niisamuti kunagiste hoonete vundamendid. Laastukattega poolkelpkatusega, palkseinte ja uuema laudvoodriga rehielamu koosneb praegu eluruumide osast, rehetoast, rehealusest ja tallina kasutusel olnud osast. Hästi on säilinud maakivist seinte ja maakivist võlvlaega kelder. Köleri-aegsest küünist on säilinud osalt sissekukkunud katus ja palkseinad. Üldiselt on säilinud 19.sajandi talukoha miljöö, mida tulekski säilitada ja edaspidiste ehitustega silmas pidada.

(Kirjelduse koostas Anne Kivi 2000. aastal)

Praegused Lubjassaare hooned on põhiliselt ehitatud 19.s. lõpul.
Säilinud on vana rehielamu, taastatud saun, ait ja kõrvalhooned.
J. Köleri fondi toetusel ja J. Köleri Muuseumi Ühingu eestvedamisel rajatud muuseum tutvustab nii taluelu kui kunstniku loomingut.

- Johann Köleri sünnist möödus 180 aastat

Meedia

Lubjassaare talu omanikud on Johann Köleri venna Andrese järglased. Lubjassaare talu pidas pärast Andrese surma edasi tema poeg Jüri, kes jättis selle omakorda oma pojale Jürile. Praegu elavad Lubjassaarel Jüri abikaasa Liisa ja nende tütar Linda abikaasaga.

Lubjassaare pere lastest ja sugulastest on moodustatud mittetulundusühing ? Johann Köleri Muuseumi Ühing, milline on otsustanud Lubjassaaret päästa ja luua sellest kaunis peatuspaik Soomaa rahvuspargi serval.

Johann Köleri Fond tegutseb 1993. aastast. Põhieesmärk on jäädvustada maalikunstniku elu, tegevust ja mälestust.