Mälestise nimi Elamu Kaupmehe t. 5, 1913. a.

Esindusliku hilisjuugendliku elamu ning arhitekt Aleksander Jaroni loomingu näide.

Kirjeldus

4-korruselise hilises juugendstiilis korterelamu arhitektuur on uusklassitsismi mõjudega. Hoone üldmulje on eklektiline, esifassaadi liigendavad omavahel ristuvad horisontaalsed ja vertikaalsed mahud. Eraldi tõusevad esile vahekarniisiga esimene korrus ja mansardina kujundatud neljas korrus ning nende vaheline reljeefidega kaunistatud teise ja kolmanda korruse seinapind. Fassaadi vaskakul poolel eendub 3-tahuline maht, mille lõpetab mansardkorruse kõrgusel paiknev sepisrinnatisega rõdu ja selle kohale jääv kolme kitsa aknaga segmentfrontoon. Tsentrist paremal on risaliidina eenduv trepikojamaht, mille lõpetab kõrge kaaraken ja selle kohal ümarkaarne viil. Risaliidi all asub peasissepääs, mida rõhutab sokliga ühes võtmes lahendatud klombitud kiviplokkidest portaal. Nii peasissepääs kui hoovi viiv kangialune on ümarkaarse sillusega. Peasissepääsu ees on tahveluks, kangialuse ees sepisvõre. Puidust aknad on juugendile iseloomuliku tiheda jaotusega. Hoone siseruumides leidub juugendlikke arhitektuurseid detaile.

Ajalugu

Korterelamu on ehitatud 1913. aastal arhitekt Aleksander Jaroni (sünd. 1875 ja surn. peale 1919) projekti järgi. Hoone on üks vähestest ajaloolises Sibulaküla asumis, mis jäi 1944. aasta märtsipommitamises alles. Aastatel 1918-1925 elas korterelamus lavastaja ja näitleja Karl Jungholz (1878-1925). 1922. aastal valmis kinnistul keskküttematerjalide ladu ja puukuur. 1929. aastal projekteeris arhitekt Artur Perna (1881-1940) kinnistu tagumisse ossa ühepereelamu.

Allikad

Linna, Tiina (2000). Tallinn, Kaupmehe 5 elamu. Pööningukorruse väljaehitamiseks arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 178.