Mälestise nimi Hohenhaupti loss (nn. Glehni loss), 1886. a.
Ehitisregistri ehitis taidlejate maja (101038445)

Inspektor: TKVA peaspetsialist, Artur Ümar

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline krohvimata paehoone katuselt nägi roheliste metsade taga paistmas Harku järve ja Toompea ja Tallinna torne. Lossi oma keldrite, müürisiseste keerdtreppide, ärklite, tornide ja sakilise rinnatisega pidi looma kujutluse keskaegsest rüütlilossist. Ka sisekujundus oli ebatavaline: allkorrusel asunud esiku ja kontori seinu katsid risti-rästi mitme värviga kirjutatud salmid, mõtteterad ja õpetussõnad. Värvikirevusele lisandus keelte rohkus: seal oli läbisegi ladina, kreeka, prantsuse, vene ja saksa keelt. Teiste hulgas leidus ka eetikeelne salm, mis manitses: “See on üks harimata mees, kes sülitab veel maja sees!”. Kirgliku puunikerdajana valmistas Glehn laudu ja toole, mille jalgu kaunistasid inimfiguurid.

Mälestise ajalugu

Glehni loss (saksa keeles Hohenhaupt Schloss e Kõrgepea loss) valmis 1886 aastal Nikolai von Glehni (1841-1923) projekti järgi. Glehn olevat igal õhtul paberile skitseerinud, mida järgmine päev teha tuleb. Lossi vundamendi ehitas Glehn üksi, hiljem kasutas ka vangide tööjõudu. Hoone ümber on rajatud park ning püstitatud ehitisi (Palmimaja 1900-1910; Vaatetorn ehk Tähetorn 1910) ja skulptuure (Kalevipoeg1908,1990; Krokodill 1908). 1918. aastal pärast Glehnide lahkumist Eestist rüüstati loss täielikult. 1960-ndatel alustati hoone taastamist. Projekti valmistasid arhitektid Arpad Andreller ja Jüri Jaama. Renoveeritud loss avati pidulikult 24. märtsil 1977. aastal ning seal hakkas paiknema TPI klubihoone (nüüdne Tallinna Tehnikaülikooli kultuurikeskus).

Vikipeedia. Glehni loss. [www] http://et.wikipedia.org/wiki/Glehni_loss (25.02.2015)

Tallinn. Vana-Mustamäe. [www]