Mälestise nimi Noblessneri laevatehase veetorn-elamu, 1914-1915

Paikvaatluse kuupäev: 08.06.18

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna eeslinnade peaspetsialist, Diana Haapsal

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tegu on ilmeka näitega 20. sajandi alguse tööstusarhitektuurist, kuuludes Noblessneri tehasehoonete ansamblisse.

Kirjeldus

Hoone koosneb tänavapoolsest viilkatusega kahekorruselisest elamumahust ja algselt kolmekorruselisest veetornist koos nõukogude ajal lisatud mahu korrusega. Hoonel on läbiv kõrge sokklikorrus, mille aknad ühtivad paigutuselt ülemiste korrustega. Ainsad aknad, mis ei ole paigutatud teljeliselt on veetorni juurdeehituse aknad, mis on igal küljel kolmese reana. Hoone seinapinnad on kaetud valge lubikrohviga, seda ilmestamas lisaks paekivist sokliosale veel ka dekoratiivsed paekivist liseenid, nurgaketid ja aknaavad. Akende krohvitud sillutisel on nähtav ka lukukivi. Hoonel on lihtsa raamjaotusega aknad ning sarnase stiiliga uksed. Tööstuse tänava poolne lihtne kahe poolega klaasitud puituks koos varikatusega ning hoone teises küljes mõnevõrra uhkem kolmepoolne klaasitud osadega puituks. Ukseni viib trepp, ning selle ees trepimade. Hoonel on telkkatus. Hoone on väga heas seisukorras.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Põhja-Tallinna linnaosas, Tööstuse tn 46. Hoonet piiritlevad Tööstuse ja Peetri tänav, ning ka kõrval asuv Kalamaja kalmistu. Hoone asub Noblessneri laevatehase krundil.

Ajalugu

Aastal 1913 planeeriti sellele krundile allveelaevade tehas. Nähti ette uue tehase koostööd üle tee oleva vanema “Volta” tehasega. Tehase hooned valmisid 1914-1915. Arhitekti või peainseneri nimi ei ole teada. Aastal 1917 evakueeriti suur osa siseseadetest Venemaale. Eesti Vabariigi ajal oli “Noblessneri” krunt väiketööstuste kasutuses. Nõukogude okupatsiooni ajal oli tehas NSV Liidu Sõjamerelaevastiku Tallinna Meretehas. 1960-1970ndatel ehitati veetorn-elamu tornile kuubiline maht. Peale Eesti iseseisvumist sai tehase krundi enda kätte AS Tallinna Meretehas, mis läks pankrotti aastal 2001. Nüüdseks on krundile kavandatud loomelinnak, ja sealhulgas restaureeriti veetorn-elamu hoone. Läbi aegade on tehase kompleksi tuntud kui Noblessneri, Peetri või Tallinna meretehasena, kui ka Nõukogudeaegse numeratsiooni järgi Meretehas nr. 7.