Mälestise nimi Noblessneri laevatehase elling, 1914-1915 (2 tugiraami 6 rööbasteega, liikuv sild, slipp alusraamiga, slipi muulid, masinaruum ajami ja ülekandemehhanismiga)

Inspektor: TLPA peaspetsialist, Artur Ümar

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Rajatis, Ehitiste liigid, Rajatis, Ehitusperioodid, 1841-1917.

20. sajandi alguse silmapaistev tehnikarajatis

Mälestise ajalugu

Elling paikneb laevaehitustsehhi ja mere vahelisel maa-alal. Ehitusaeg on 1913.-15. aasta. Elling koosneb staakeldusplatsist, transpordiplatsist ja slipist muulidega. Ajaloolisel staakeldusplatsil on säilinud ainult rööpad, platsi idaosas seisavad 2002. aastal püstitatud kahed tugiraamid. Staakeldusplatsi ajaloolised tugiraamid on eemaldatud. Merepoolsel transpordiplatsil on säilinud rööbasteed, liikuv sild ja transpordivagunid. Muulid (nr. 40a ja 39) ja nende vaheline slipp on rekonstrueeritud 2002. aastal, nende tööde tulemusel ei ole rajatise ajalooline substants enam visuaalselt tuvastatav.