Mälestise nimi Elamu Narva mnt. 30, 1912. a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

1912 aastal ehitatud väärtuslik juugendvilla. 20. sajandi eramuarhitektuuri silmapaistev näide.

Kirjeldus

Kahekorruseline, kompaktse põhiplaaniga villa on oma välisilmelt üsna tagasihoidlik, mõjudes paviljoni-laadsena. Hoone ruumiprogramm on see-eest tõeliselt suurejooneline. Eramu keskmes on läbi kahe korruse ulatuv kaminaga trepihall, nn inglise hall. Esimesel korrusel ümbritsevad seda avalikud ruumid – söögituba, väärispuidust seinatahveldisega esinduskabinet jt. Ülakorrusel paiknesid magamistoad ja avar, aknaga vannituba. Maja välisilme on terviklikuna säilinud. Ka siseruumides laidub vanu detaile (trepikäsipuud, seinatahveldis), kuid enamik praegusest sisekujundusest pärineb 1978-1980 läbiviidud restaureerimise ajast, mil taastati vitraažid, freskod, osa ahje, stukkfriisid.

Ajalugu

Kõrghaljastusega aia sügavusse peituv elegantne juugendvilla valmis 1912-1913 ehitustehnik N. Sapošnikovi allkirjaga projekti järgi. Hoone tegeliku autorina on arhitektuuriajaloolane K. Hallas-Murula oletanud arhitekt N. Thamm nooremat, kuid välistada ei sa ka mõnd Riia või Peterburi arhitekti.

kaitsevöönd piirides Narva mnt., Vase t., Raua t., F. R. Kreutzwaldi t.