Mälestise nimi Tallinna Põhja tuletorn ehk nn Valge majakas, 1806, 1839. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Tuletorn, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Meresõidu-ajaloo märkimisväärne rajatis.

Kirjeldus

1-korruseline ja ristküliku kujulise põhiplaaniga majakas, mis põhjast külgneb Kadrioru pargiga, kagust Valge tänavaga, läänest KUMU Kunstimuuseumi krundi ja A. Weizenbergi tänava lõiguga. Idaküljel on eeskoda ja lääneküljel on madal trepp tsingitud plekist ja saelõikeliste kaunistustega varikatusega. Hoonel on punane plekist kelpkatus ja 8-tahuline püramiidjas torn tuulelipuga.

Ajalugu

Hoone ehitati 1806. aastal. 8-tahuline püramiidjas torn tuulelipuga lisati 1839. aasal. 1896. aastal värviti põhjakülg katusega ühtlaseks punaseks. 20. sajandi alguses ehitati põhjaküljele 2-korruseline puidust eesehitis, mis lammutati ja asendati trepi ja rõdukonstruktsiooniga 1959. aastal. Samal ajal taastati ka II maailmasõjas kahju saanud torn algsete mõõtmetega, millele plekk pandi 1980. aastal. 19. sajandi arhitektuuridetailidena on säilinud tuulelipp, profileeritud katusekarniisid ja puitdekooriga peasissepääs. Tuletorni juurde kuulusid veel ülevaataja, teenijate elumaja, ait ja paekivist kelder, millest osad on ka säilinud. Juurde ehitati saun, garaaž ja valvuriputka, mis on lammutatud. 2016. aasta seisuga kasutatakse hoonet aeg-ajalt muuseumina. Krundile on rajatud ka kaasaegne laevaliiklusteeninduse keskuse administratiivhoone.

Allikad

OÜ Inrestauraator Projekt. (2008) Ehitusprojekt. Hoone rekonstrueerimine tuletorni muuseumiks. Valge 3. TKVA Toimik N9-5239
Rap Arhitektid OÜ. (2006) Eelprojekt. Valge 3 administratsioonihoone. TKVA Toimik N9-4342
OÜ Marksi Projekt. (2005) Muinsuskaitse eritingimused uushoonestuse rajamiseks. Valge 3. TKVA Toimik N9-3627