Mälestise nimi Peeter Suure Merekindluse raudtee Liiva jaama veetorn, 1917. a

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti eeslinnade peaspetsialist, Kirsi-Merilin Luik

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Veetorn, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Silmapaistev historitsistlik, rikkaliku arhitektuuriga veetorn, mis kuulub ajaloolise Peeter Suure Merekindluse koosseisu.

Kirjeldus

Kahekorruseline historitsistlik paekivi ja telliskivi dekooriga kaheksatahuline veetorn, millega moodustab terviku madalam kaheosaline viilkatusega ja kolmnurkfrontooniga jaamahoone lõuna pool. Hoonele 1960. aastatel silikaattellistest eterniidist katusega juurdeehitus on tänaseks lammutatud. Hoone müüris on ulatuslikud kahjustused. 2016. aasta seisuga puudus kivihoonel ka vettpidav katus.

Asukoha kirjeldus

Hoone asub Tallinnas, Nõmmel, Orava tn 24a. Veetorn paikneb Peeter Suure Merekindluse Liiva jaama hoonest edelas.

Ajalugu

Hoone rajati 1917. aastal. Veetorni külge on ehitatud 1960. aastatel silikaattellisest juurdeehitus, mis moonutas tugevalt algse mahu proportsioone ning hiljem lammutati. 2016. aasta seisuga seisab hoone kasutuseta.

Go Group AS. (2012) Lammutusprojekt. Orava 21B. TKVA Toimik N9-7881