Jossif Stalin
ID: 197 Nimi: Jossif Stalin
Hukkumise aeg: 04.12.1941 Jõuallikas: turboelektrilaev
Aadress: Sisemeri, Soome laht
Leitud: Jah Otstarve: reisilaev
Ava kaardil: Ava kaardil
Ajalugu: Turboelektrilaev Jossif Stalin ehitati Hollandis, Amsterdami laevatehases 1939. aastal reisilaevana. Laev võeti 1941. aastal kasutusele sõjaväetranspordilaevana pardanumbriga BT-521. Osales nõukogude sõjaväebaasi evakueerimisel Hanko poolsaarelt 1941. aasta detsembrikuul.
Last: Sõjavägi 5589 inimest ja sõjamaterjalid.
Hukulugu: Laev väljus inimeste ja sõjamaterjalidega laaditult Hanko sadamast 02.12.1941. aastal ja suundus Soome lahe idaossa. 03.12.1941. aastal sai raskelt vigastada kolme meremiini plahvatuse ning Mäkiluoto kaugelaskepatarei suurtükitule tõttu. Muutus juhtimisvõimetuks. 1740 pardal olnud sõjaväelast võeti väiksemate sõjalaevade pardale ning toimetati Suursaarele. Laev suure hulga inimestega pardal jäeti Naisaarest NW pool abitult triivima, kust see järgmiseks päevaks jõudis Eesti randa Lohusalu poolsaare lähistel. Inimkaotus tapetute ja vangilangenutena oli 3849 sõjaväelast.
Objekti andmed: Mahutavus 7645 brt, pikkus 135.60 ja laius 18.30 meetrit.Vrakk tükeldati osaliselt kohapeal 1945. aasta suvel. Selle kereosa viidi Tallinna, kus lõigati vanarauaks. Vraki vööri- ja ahtriosa jäid kohapeale maha. Vraki asukoht on demineerimata ja seal on mitmesugused lõhkematerjale käeulatuses veel tänapäevalgi.
Materjal: laevaehitusteras
Asukoha kirjeldus: Lohusalu poolsaarest 0,5 meremiili N suunas.