Mälestise nimi Elamu, 1912. a., kus elas Joakim Puhk
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Esinduslik hilisjuugendlikus stiilis villa. Maja, kus elas Joakim Puhk

Kirjeldus

Suurejoonelise villa arhitektuuris on nii juugendlikke, kui uusklassitsistlikke jooni. Kahekorruselisele kõrge mansardkatusega hooneosale liitus ühekorruseline krohvitud puidust tiib, kus asusid eluruumid. Esinduslikkuse taotlusele osutavad avar trepihall, aiaküljel eenduv kumer erker ja peasissekäigu ees olev lahtine tuulekoda lage toetava karüatiidi figuuriga. Omapärase lisandina kroonib trepikoja torni väikese observatooriumi kuppel. Peale ümberehitust on hoone juures säilinud märkimisväärne hulk algseid elemente – sissepääsu kaunistav karuatiidile toetuv triglüüf-friis, katusekorruse akende viiluväljadele paigutatud vanikud, kivist hooneosa akende originaalne ehisraamistus jm. Interjööris alles juugendlikud laerosetid, mõned algsed uksed.

Ajalugu

Hoone on 1911. aastal arhitekt A. Jaroni poolt tööstur Puhkile kavandatud ja 1912. aastal valminud. Projektis kasutati ära ka varasem, 19. saj ehitatud tagasihoidlik elamu. 1956. aastal muudeti hoone ruumijaotust ja ehitati puuosale peale teine korrus. 1990. aastatel on hoonele juurdeehitatud uus trepikoda.

ajaloomälestisena: 50. meetrit; arhitektuurimälestisena: krunt.