Mälestise nimi Tallinna vene seltskondliku kogu hoone, 1895. a
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Klubihoone, Seltsimaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Tallinna vene seltskondliku kogu hoone on kultuuriajaloolise väärtusega, algupärase välisilmega hoone, mis omal ajal oli üks Tallinna seltskonnaelu keskpunkte.

Kirjeldus

Esinduslik historitsistlik hoone on 2-korruseline, põhiplaanilt T-kujuline, piki tänavafronti kõrge peakorpuse ja selle taga madalama hoovipoolse osaga. Tänavaäärse ja hoovipoolse osa erinevatel kõrgustel asuvaid korruseid seob paraadtrepp hoone keskel. Siseplaneering on lihtne ja funktsionaalne: peasissepääsu vestibüülist kahel pool oli piljardiruum ja lugemissaal, II korrusel avar peosaal lava ja vastuvõturuumiga; hoovipoolses osas köögi ja ja puhveti abiruumid ning II korrusel banketisaal, puhvet, kaardimängutoad ja kabinetid, mida ühendasid I korruse ruumidega kolm treppi; peakorpuse keldris oli keeglirada ja laoruumid. Tänavafassaadi esinduslikkust rõhutavad kõrge sokkel, I korruse krohvirustika, karniisid, II korruse suured krohvraamistusega kaaraknad ja akendevahelised pilastrid.

Asukoha kirjeldus

Hoone paikneb Tallinna muinsuskaitsealal, Pärnu mnt ja Estonia pst vahelisel alal. Hoone peasissepääs avaneb Estonia pst-le.

Ajalugu

Estonia pst 8 ehitati 1894-95 Tallinna Vene Seltskondliku Kogu jaoks. Eskiisprojekti tegi akadeemik M.Preobraženski, lõpliku projekti arhitekt R.Knüpffer. Hoones, mida tunti laiemalt Vene klubi nime all, toimus aktiivne seltskondlik tegevus. Tallinna Vene Seltskondlik Kogu tegutses hoones ehitamisest kuni aastani 1918. 1920. aastal anti hoone avaliku raamatukogu, tänase Tallinna Keskraamatukogu eelkäija, käsutusse. Ümberehitused 1925 (arhitekt H.Johanson) ja 1938 (arhitekt E.Mõttus) tõid kaasa siseplaneeringu osalise muutmise ja algse sisekujunduse likvideerimise. Hoone restaureeriti kompleksselt 2000-2001.

Allikad

Kultuurimälestiste Riiklik Projekteerimise Instituut (1987). Tallinn, Estonia pst 8. Lugemissaali lühtrite kavandid. Köide SK-1. Muinsuskaitseameti arhiiv P-7926
Tallinna Keskraamatukogu koduleht. http://keskraamatukogu.ee/meist/ajalugu/tallinna-keskraamatukogu-hoonest/ (vaadatud 12.02.2018)