Mälestise nimi Vabadussõja mälestussammas
Mälestise vana number A 1076-k

Mälestise tunnus

Mälestis omab ajaloolist tähtsust kui Vabadussõjas langenud Tallinna õpilastele ja õpetajaile püstitatud mälestusmärk.

Kirjeldus

Skulptuur kujutab ühel jalal põlvitavat ja mõõgale toetuvat, parema käega taeva poole sirutavat meesakti. Skultpuur on kinnitatud plaatalusele. Plaataluse tagaküljele on kirjutatud: 13. NOV. 1927 AVATUD. AUTORID: SKULPTOR FERDI SANNAMEES ARHITEKT ANTON SOANS. 23. SEPT. 1940 NÕUKOGUDE VÕIMU POOLT MAHA VÕETUD. 28. AUG. 1941 FIGUUR TAGASI PANDUD. OKTOOBRIS 1941 TAASTATUD. 29.03.1948 HÄVITATUD. 23. VEEBR. 1993 TAASAVATUD. KOOPIA AUTORID SKULPTORID VAMBOLA METS JA ARSENI MÖLDER ARHITEKT REIN HEIDUK. Plaatalusega pronksskulptuur on asetatud risttahukakujulisele graniidist postamendile, mille esiküljele on kirjutatud: VABADUSSÕJAS LANGENUD TALLINNA ÕPETAJAILE ÕPILASTELE 1918 1920.

Mälestis asub Tallinnas, Estonia puiesteel, Tallinna Reaalkooli ees.

Ajalugu

Skulptorite Vambola Metsa ja Arseni Mölderi ning arhitekt Rein Heiduku poolt algsete kavandite järgi taastatud mälestusmärk Vabadussõjas langenud õppursõduritele ja õpetajatele. Algse monumendi autoriteks olid skulptor Ferdi Sannamees ning arhitekt Anton Soans. Esialgne kavand nägi ette keskse kuju kõrvale veel kaht kuju, mis kujutanuks kaht surmavalt haavatud sõdurpoissi. Kolmest kujust valmis vaid keskmine. Kuju modell oli Nikolai Matvejev, viimistlemisel Harry Neumanskraft. Algne monument avati 13. novembril 1927. aastal. 23. septembril 1940. aastal võeti skulptuur Nõukogude okupatsioonivõimude poolt maha, kuid pandi 28. augustil 1941. aastal saksa okupatsiooni ajal tagasi. 29. märtsil 1948. aastal monument hävitati. Taastatud monument avati 23. veebruaril 1993. aastal.

Meedia

Galerii: Reaali poiss sai 90-aastaseks. ERR Uudisteportaal. 13.11.2017. http://www.err.ee/642323/galerii-reaali-poiss-sai-90-aastaseks