Mälestise nimi Hoone, kus 1872-1917 asus Tallinna Aleksandri Gümnaasium

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Ajaloolise väärtusega hoone, mis markeerib 19. sajandi kaubandushoone arhitektuuri ning omab tähendust ka hoones tegutsenud õppeasutuste mälu kandjana.

Kirjeldus

Hoone massid ja fassaadid on kujundatud historitsistlikul ajastul, lähtuvalt klassitsistlikust arhitektuurist. Seetõttu on nad tänava poolt nähtavas osas hästi tasakaalustatud. Profileeritud karniisid, vahekarniisid, frontoonid, krohviraamistused on hoonele andnud range, aga väärika ilme. 20. sajandi keskpaiku on Viru väljaku poolset fassaadi lihtsustatud – kaotatud on vahekarniis korruste vahel, frontoonid akende kohalt jne. Hoone huvitavateks detailideks on olnud tema kaubavintsid, mis avanesid luukide kaudu hoovi. Tänaseks on hoonest säilinud fasaadid.

Asukoha kirjeldus

Mälestis paikneb linnaehituslikult sõlmpunktis, Viru väljaku ääres, Narva maantee ja Mere puiestee nurgal.

Ajalugu

Teise Gildi kaupmees Christian Rotermann alustas 1849. aastal kahekorruselise kaubamaja rajamist ühele tolle aja parimale väljapoole vanalinna jäävale ehituskrundile (tänane Viru väljak äärne ala). Kuigi hoone projekti allkirjastas arhitekt Jacques Rosenbaum, on hoone tegelikuks autoriks peetud Eliel Saarineni. 1871. aastal müüdi hoone Tallinna linnale ja 1872. aastal alustas seal tööd Aleksander Nevski Poeglaste Gümnaasium. Selleks kohandati hoone sisemiselt ümber. Järgmised ümberehitused tehti 1900. aasta paiku. Poeglaste gümnaasium tegutses hoones aastani 1917. Eesti iseseisvuse aastatel oli hoones Tallinna I Tütarlaste Gümnaasium, pärast II maailmasõda Tallinna Eritööstuskool nr 49 ja hiljem Tallinna Pedagoogiline Ülikool. Hoones on kogu selle aja jooksul tehtud vähe ehituslikke muudatusi, hiljem vaid sanitaarremonti. Peahoone põhjapoole jäävas väiksemas hoones on 1990. aastatel arendatud äritegevust. Hoone ei ole kaitse all tervikuna. Tänaseks on hoone taastatud välisseinte varju ehitatud uus kõrgem hoone.

Allikad

Sildre, Andres (2006). Muinsuskaitse eritingimused. Viru väljak 2 (mälestise reg nr 1187) koos ülesmõõtmisjooniste ja hoone lühiajalooga. Tallinn. TLPA arhiiv N.9.4516.B

Meedia

- Siiri Suutre. "Viru ringil seisvat ajaloolist hoonet jääb meenutama üksnes fassaad". Eesti Päevaleht, 2007. http://www.epl.ee/artikkel/402414
- Andri Ksenofontov. "Liblika tiivalöök". Sirp, 2008. http://www.sirp.ee/s1-artiklid/c6-kunst/liblika-tiival-k/