Mälestise nimi Tallinna Raekoda, 13.saj., 14.saj., 15.-20.saj.
Mälestise liik ehitismälestis, ajaloomälestis
Mälestise vana number 809-k; Arh. nr. 66

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti vanalinna juhtivspetsialist, Kristiina Frolova

Märksõna(9)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Raekoda, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1841-1917, 1940-1991.

Ainulaadne raekoja hoone Põhja Euroopas

Kirjeldus

Peale mitmeid ümberehitus- ja restaureerimistöid on Tallinna Raekoda kaasajal kellerdatud 2 korruseline võlvitud ruumidega, konsooltorniga ja kõrge sadulkatusega klombitud paekivihoone. Esifassaadil, suunaga Raekoja platsile, on esimene korrus kujundatud lahtise kaaristuga ning ülaosas sakmelise rinnatisega. Esifassaadi ilmestavad ka Raekoja kell ning veesülitid.

Ajalugu

Tallinna raekoda valmis põhiliselt säilinud kujul 1404. aastal, samal kohal olnud varasema raekoja asemele, mille müürid on talletunud praeguse hoone kehandis. 1530. aastal paigutati torni tippu Vana Toomana kujundatud tuulelipp. Sada aastat hiljem asendati torni gooti katus hilisrenessans-stiilis tornikiivriga. Hoones on tehtud sisemisi ümberehitusi, sh. ehitatud 1840. aastal kodanike saali vahelagi lisaruumi saamiseks. 1859. aastal ehitati aknad teravkaarseks. II maailmasõja hävinud torni katus taastati 1952. aastal. 1958-64 restaureeriti hoonet: avati kaaristu ja taastati Raekoja platsile avanevate akende endine kuju. Järgnevatel aastate on restaureeritud kogu hoone. 2003. aastal rajati võlvi peale katuse alla suurem ekspositsiooni saal. Hoonet on kasutanud Tallinna magistraat ja hilisemad linnavalitsused ameti ja esindusruumidena. Tänapäeval kasutatakse raekoda esindusruumidena pidulikel vastuvõttudel, kontserdisaalina ja muuseumina.

Tallinna Raekoda asub Tallinna vanalinna muinsuskaitsealal – eraldi kaitsevööndit ei kehtestata.

Raekoja seinamaalingute uurimise aruanne. AS Vana Tallinn. Tallinn 1995 (MKA arhiivis)
Raekoja kodanikesaali idaseina secco-tehnika maalingufragmendi konserveerimine. AS Vana Tallinn. Tallinn 1996 (MKA arhiivis)
Raekoja kodanikesaali põhjaseina secco-tehnikas seinamaalingu restaureerimistööde kirjeldus. AS vana Tallinn. Tallinn 1996 (MKA arhiivis)
Raekoja lääneviilu tuulelipu värvikavand. AS Vana Tallinn. Tallinn 1998 (MKA arhiivis)

Merike Teder. Raekoja remont poole peal. - Eesti Päevaleht 3.03.2004.
Askur Alas. raekojas leiti kultuurikihi alt ligi 400-aastased seinamaalingud. - Eesti Päevaleht 29.03.2004.
Marika Raiski. 600 aastat juubelit tähistav Tallinna raekoda sai sünnipäevaks keskaegsema siseilme. - pealinn 14.05.2004, lk 3.
Küllike Rooväli. Tallinna raesaalid said uue ja senisest ajaloohõngulisema näo. - Postimees 15.05.2004, lk 5.
Askur Alas. 600-aastane raekoda esitles risust puhastatud pööningusaali. - Eesti Päevaleht 17.05.2004.