Mälestise nimi Maja, kus aastatel 1845-1893 ja 1906-1939 asus Toomkool

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Kultuuriajalooliselt oluline hoone, kus on tegutsenud ajalooline Toomkool.

3-korruseline kivihoone.

Ajalugu

Toomkool asus aastatel 1845–1893 ja 1906–1939 Tallinnas, hoones Toom-Kooli tänav 11. Esimesed kirjalikud andmed Tallinna Toomkoolist on aastast 1319. 1684. aastal hävis Toompea tulekahjus tollane toomkooli hoone. Uus hoone valmis ja võeti kasutusele 1691. aastal. 1765. aastal võttis Eestimaa Rüütelkond Tallinna toomkooli juhtimise ja ülalpidamise enda kätte. 1845. aastal valmis Toom-Kooli 11 asuv uus koolihoone. Eestimaa Rüütli- ja Toomkool suleti 1892. aastal venestamise surve all. Kool taasavati 1906. aastal. 1920. aastal likvideeriti Eestimaa Rüütelkond ning kooli varad läksid üle Eestimaa Üldkasulikule Ühingule. 1925. aastal läks kooli juhtimine Saksa Kooliametile ning kool tegutses edasi eragümnaasiumina. Toomkool sai tegutseda kuni II maailmasõja alguseni ja baltisakslaste ümberasumiseni Saksamaale. 1965. aastast alates asub hoones Tallinna Balletikool.