Mälestise nimi Tallinna Kreiskooli (1832-87) ja Tallinna Linnakooli (1917.aastani) hoone

Menetleja: TLPA juhtivspetsialist, Henry Kuningas

Mälestise tunnus

Ajalooline koolihoone on olulise kultuuriloolise väärtusega, kuna seal õppisid tuntud Eesti kirjanikud Eduard Bornhöhe (aastatel 1873-1877) ja Eduard Vilde (aastatel 1878-1882).

Kirjeldus

Praeguse koolihoonete kompleksi koostises peituvad ilmselt varasema hoonestuse ja hoonetüüpide eritraditsioonid, mis võivad pärineda veel neist aegadest, kui samal maa-alal asusid kahe kloostri (Padise ja Ojamaa) valdused. Krohvitud fassaadidel on stukkdekoor (karniisid, aknaraamistused rustika) pärinevad 19. sajandi II poolest. Välisuksed ja framuug ning hooviuks pärinevad 19. sajandi II poolest. 17. sajandist on pärit raidkiviraamistusega kaubaluuk ja raidkivilengidega aken. Keldris on 17. sajandist küünlaniššid, talalagi ja raidportaal, 18.-19. sajandist müüritrepid ning võlvlaed, 16.-18. sajandist kivikonsoolid.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tallinna vanalinna idaküljel, linnamüüri, Munga, Vene tänava ja Nikolai Imetegija kiriku vahel.

Ajalugu

Krundi esmakordne mainimine pärineb 13. sajandist. 14. sajandil püstitati sinna puit- ja kivihooneid. 1535. aastal müüdi krunt Thomas Vegesackile, sel ajal oli krundil maja, hoov ning viljaaitu ja talle. Edasisest krundi ajaloost puuduvad andmed. Alles 18. sajandi II poolest on teada, et kinnistu omanikuks oli kubermanguvalitsuse kaasistuja Oom, kelle järeltulijatest Antoinette Hedvig Henriette von Wistinghausen müüs kinnistu aastal 1832 sajandi algul asutatud kreiskoolile. Seoses uue funktsiooniga kaasnesid mitmed ümberehitused. 1833. aastal algas õppetöö uues, selleks otstarbeks ümberkujundatud koolimajas. 1872. aastal toimus järgmine ümber- ja juurdeehitus. 19. sajandi lõpul kreiskool likvideeriti ning hoone läks linnakoolile, mis tegutses seal 1917. aastani. Hiljem on hoones tegutsenud erinevad õppeasutused ning kuni tänaseni kasutatakse seda koolimajana.

Allikad

Pantelejev, Aleksander (1998). Tallinn, Vene t 22. Arhitektuuriajaloolised eritingimused. Tallinn. TLPA arhiiv N.1.1162-A
Pantelejev, Aleksander (2005). Tallinn, Vene t 22 muinsuskaitselised eritingimused kinnistu hoonestuse remont-restaureerimiseks. Tallinn, TLPA arhiiv N.9.3197

Meedia

- Askur Alas. "Vanalinna kool renoveeritakse väliskapitaliga". Eesti Päevaleht, 2006. http://www.epl.ee/artikkel/363011
- Tatjana Bratoljubova. "Vanalinna hariduskolleegiumi gümnaasium avab taas uksed". Eesti Päevaleht, 2008. http://www.epl.ee/artikkel/414549