Mälestise nimi Kuremäe kloostri võõrastemaja, 19.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Kuremäe kloostri ansamblisse kuuluv tähelepanuväärse arhitektuuriga kõrvalhoone.

Kirjeldus

2-korruseline, kelpkatuse ja laudisega kaetud puidust elamu. Hoone paikneb kloostrikompleksi viiva tee ääres esifassaadiga tee suunas. Avad paiknevad sümmeetriliselt, avatäited on puidust. Hoone jaotub põhiosas koolmeks mahuks. Keskosa lihtsa ilme loovad kahes reas paiknevad tagasihoidliku vormiga piklikud aknaavad. Keskosast kahele poole jäävad teineteise suhtes sümmeetrilised mahud, mis moodustavad keskosaga ühtse vormilise terviku. Otsamahte ühendavad suured järeljuugendliku jaotusega aknaavad ning mõlema hooneosa esikülje keskmes paiknevad verandalaadsed viilkatusega kaetud tuulekojad sissepääsudega. Hoone paikneb langeva profiiliga maastikul, mistõttu on hoone maakivist ja tellistest vundament tagafassaadi ja põhjapoolse otsafassaadi osas ülejäänud hoonest kõrgem, mille osas on hoone all ümarkaarsete aknaavadega osaline keldrikorrus. Hoone katusel on kolm väikesemõõtmelist vintskappi.

19. saj.