Mälestise nimi Illuka mõisa park, 19.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Vabakujundusliku pargitüübi tüüpiline näide mõisaansamblis.

Kirjeldus

Pargiplaneering on vabakujuline, keskmise suurusega 7,13 hektarit. Esineb nii regulaarseid elemente (vahtraallee) kui vabakujunduslikke alasid. Härrastemaja esiväljak on algselt olnud poolkaarekujuline, millest annab tunnistust kaarjalt istutatud tammerida. Esiväljaku dominantseteks puudeks on siberi lehised ja alpi seedermänd. Park on kujundatud pargilagendike ning tihedamate puudegruppide istutusega. Pargi rajamisel kasutati peamiselt kodumaiseid puuliike – vaher, tamm, saar, pärn, kuusk, millest osad säilinud on oma dimensioonidelt pargi kõige suuremad. Peahoone ees on kujundatud lipuväljak. Hoone taga asus puuviljaaed, kuhu on ehitatud spordihoone. Pargi teedest on taastatud peahoone treppi viiv asfaltkattega sõidutee, pargi jalutusteed on hävinud, praegu on läbi pargi tallatud jalgrajad. Pargi servaalad on kujundatud tihedama puude reaga. Parki on rajatud spordiplatsid.
Dendroloogia. Pargis kasvab kokku 36 erinevat liiki ja vormi puittaimi. Pargis kasvavad põhiliselt kodumaised puud - kuusk, vaher, pärn, kask, tamm ja saar. Aksenditena siberi lehis, siberi nulg, alpi seedermänd ja mandžuuria pähklipuu. Põõsasrindes esineb peamiselt sirel, harilik ebajasmiin, suur läätspuu, taraenelaas ning pihlenelas. (pargiankeet, 2002)

Rajatud 19. saj. lõpul.

Kaitsevööndi ulatus on fikseeritud plaanil.