Mälestise nimi Järve mõisa kindluselamu,15.-16.saj.

Menetleja: Ida- Virumaa nõunik, Kalle Merilai

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Peahoone, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnus, Vasallilinnus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Keskaja kaitseehituslike väikevormide omapärasemaid näiteid.

Ehit. kohalikust paest, esindab hilisgootika selgelt proportsioneeritud ning lihtsat stiililaadi.
Algsest 3-korruselisest hoonest on säilinud 2 alumist korrust. Kõrge soklikorruse kohal moodustab II korrus tavapäraselt elukorruse, mis iseloomulikult 2-ruumiline. Suurt ruudukujulise põhiplaaniga pearuumi katab tõusva kiirujoonega kuplitaoline ristvõlv.
Akende puudumine N-seinas ja kaks mahukat nišši selle välisküljel osutavad peahoone vastu ehitatud puumajadele. Aknaavad kõrged ja ümarkaarsed asetsevad N-seinas. Praegu katab hoonet ajutine plekkkatus. (EA)

Ajalugu

Esmamainitud 1497. Püstitati ilmselt 16.s. algul peatselt pärast 1508, mil mõis läks kolmeks sajandiks H. Paykulli suguvõsa valdusse. Viimane omanik oli G.v. Dehn. Täiendati 19.s. uute mõisahoonetega. Põles II maailmasõjas. 1960.a-il keskaegne hoonekorpus osal. konserveeriti (kunstiajal. V.Raam; arh. E.Sedman).(EA)