Mälestise nimi Kreenholmi elukasarm Joala t. 10/Gerassimovi t. 1, 19.saj.

Paikvaatluse kuupäev: 21.12.20

Menetleja: Narva Linnavalitsuse Arhitektuuri- ja Linnaplaneerimise Amet, muinsuskaitse vaneminspektor, Madis Tuuder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Elamu, Korterelamu, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eestis vähesena säilinud, ja ühtsena kavandatud, tootmis- ja elamiskompleksi (asula ) osa.
Historitsistlikus stiilis tööliskasarmu silmapaistev näide töölisasulas.

Kirjeldus

Historitsistlik puhasvuukviimistlusega 4-korruseline tellismaja. hoone on kolme sektsiooniga, neist keskmine teistest lühem, kokku 76 kööktuba. Lakoonilise fassaadikujundusega, ehitusetapid on jälgitavad simside järgi. (EA)

Ajalugu

Ehit. 2-korruselisena 1881, kolmas korrus ja otsaplokkide juurdeehitus tehti 1894 arh. P.Alischi poolt. 1930. a-il laiendati aknaavasid. Pärast II maailmasõda rekonstr. ülakorrused 1-2 toalisteks korteriteks, kõrge pööningu asemel tehti neljas korrus. Analoogne on hoone Joala 12, kahe maja vahele ehit. 1970.a-tail mosaiikkompositsiooniga kaunistatud vaheplokk. (EA)